Vegan light chocomousse

Geloof het of niet, je hebt slechts 2 ingrediënten nodig: pure chocolade en vocht van 1 blik kikkererwten, of meer wetenschappelijk ‘aquafaba’.

Dit is echt dé ontdekking van 2015 voor mij. Het is super lekker, zonder enig dierenleed en dan nog redelijk light voor een dessert ook. TOP! Dank u aan Lies om het me op oudejaarsdag te leren maken (en de jongens te laten afwassen).

Voor 4 porties // duur: 20 min.

Benodigdheden

  • 1 cup kikkererwtenvocht (dat is exact de hoeveelheid vocht die in 1 blik kikkererwten – van 500 g – van het merk ‘Delhaize’ zit. Het kan zijn dat je met andere merken moet oppassen. Ik gebruikte ook eens ‘Bonduelle’ en daar zit veel minder vocht in).
  • 200 g pure chocolade (vaak is goedkope pure chocolade vegan, omdat soja(lecithine) goedkoper is in gebruik dan melkpoeder. Of de chocolade vegan is kan je best checken bij de ingrediënten. Ik gebruik deze:)

DSC_0241

Als je enkel de chocomousse wil gebruiken en de kikkererwten niet meteen nodig hebt in je avondeten, maak er dan hummus voor op de boterham van. Of zet ze 30-45 min. in de oven met goed wat kruiden (naar keuze), dan heb je een lekkere krokante snack (ook credits to Lies voor het recept).

Bereiding

Smelt de 200 g chocolade au-bain-marie met 1 tl van de aquafaba erbij.

De aquafaba bevat zoveel eiwitten dat je het kunt opkloppen zoals eiwit. Het wordt echt perfect hetzelfde van textuur. Klop het kikkererwtenvocht dus op tot het volledig stijf is (net zoals je zou doen bij kippenei-eiwit).

Doe vervolgens de gesmolten chocolade in een pot (waarin je kan mixen) en voeg daar 1/3 van de opgeklopte aquafaba aan toe. Mix met de klopper door elkaar. Je zal merken dat het geheel wat inzakt, maar dat is geen probleem. Voeg dan de rest van de opgeklopte aquafaba voorzichtig bij het mengsel en meng voorzichtig met een spatel. Doe het dan in kleine potjes en zet het nog 2 uur in de ijskast. Dan is het perfect van textuur.

Als extraatje kan je er nog wat appelsien- of citroenzeste of wat geraspte kokosnoot opstrooien.

Hmm.

DSC_0239

De textuur is echt perfect. En de smaak ook.

2 gedachtes over “Vegan light chocomousse

  1. Hoi!

    Heb deze net gemaakt maar wel met een klein beetje xantaangom. Anders zakt hij wel heel makkelijk in elkaar. Maar staat nu in de koelkast ben benieuwd straks!

    Groetjes Bianca

    Like

    1. Dag Bianca! Super, was hij lekker?
      Ik merk dat hij vaak inderdaad vrij slap is, maar als je hem enkele uurtjes in de koelkast zet is hij perfect van textuur. Als je hem enkele dagen in de koelkast laat staan is hij zelfs ietsje te stijf naar mijn mening :).

      Like

Plaats een reactie